De ontdekking van het "Gasveld Groningen"
Juli 1948. De NAM boort het 1e Nederlandse aardgas aan in het Drentse Coevorden.
Wat voorafging aan het Gasveld Groningen !
De vondst van aardgas in Groningen, was niet de eerste vondst in Nederland.
Nabij Coevorden werd namelijk het eerste aardgas in ons land gevonden, op woensdag
7 juli 1948. Toen vond de NAM daar het eerste Nederlandse aardgas.
Toevallig want, de ingenieurs waren namelijk op zoek naar aardolie en niet naar aardgas.
Dat de boortoren had al bekendheid in Drenthe nadat NAM in 1943 een groot olieveld ontdekt bij Schoonebeek. Over de aardgasvondst, werd in de daaropvolgende jaren veel gesproken.
Drie jaar later, 4 september 1951, wordt Coevorden als eerste Nederlandse plaats aangesloten op aardgas.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Voor 1951 was er nog nooit een boring door de NAM uitgevoerd in de provincie Groningen. De allereerste boring in Groningen in de zoektocht naar aardolie of aardgas werd in 1951 verricht tussen Haren en Waterhuizen. Hier werden minimale sporen van olie gevonden, maar bleek niet interessant te zijn.
Resten van deze locatie zijn nog altijd zichtbaar aan de Waterhuizerweg.
NAM boortoren in 1951 aan de Waterhuizerweg tussen Waterhuizen en Haren.
Foto rechts: 1955 boring in Ten Boer.
Een boring, die wordt gekenmerkt door vele problemen.
De moeilijkste boorklus in de provincie Groningen. 1955 bij het Groningse Ten Boer !
1955 wordt er geboord in Ten Boer: Dit wordt een hele moeilijke klus !
Op 1 september 1955 begint de NAM met een boring op de locatie Ten Boer. Deze boring wordt uitgevoerd door de N.V. Nederlandse Boormaatschappij.
Men heeft voor deze boring besloten geen boorkernen te trekken om zo het boorgat in goede conditie te houden. De beoogde diepte zal 3000 m zijn en na een uur boren zijn de 1e 300 m al doorboord.
Op 24 oktober meldt de NAM aan de persbureaus dat er aardgas is aangeboord op de locatie Thesinge bij Ten Boer. Deze boring blijkt later tijdens het diepere boorwerk een enorm moeilijk probleem te worden. Het geval is, dat bij het neerlaten van kernapparatuur naar 2700 m. diepte zich problemen voordoen. Er is sprake van gaswerking en tegelijk loopt de druk zeer snel op. Verder zijn er problemen met de hogedruk spoelingslangen en met de veilgheidsafsluiter op de meeneemstang.
Er komen in hoog tempo allerlei boorspecialisten naar Ten Boer. Ook wordt er veel zwaardere boorspoeling aangemaakt, die vervolgen naar beneden wordt gepompt. Dag en nacht is een groep specialisten onder leiding van de NAM directeur bezig de zaak onder controle te krijgen. Dit alles onder zeer slechte weersomstandigheden.
Het lukt de technici uiteindelijk om op 6 november 1955 is de put bedwongen In het begin van 1956 wordt de put verder verdiept tot 2800 m. hierna wordt de zaak stilgelegd, omdat er door de Sues-Crisis geen oliedoorvoer meer is naar Europa. Er wordt aan de NAM gevraagd, de olieproductie uit Schoonebeek en uit het Westen van Nederland verder op te voeren. Men verplaatste het boorwerk naar de olievelden.
Omdat aardgas nog geen belangrijke energieproducent was, kreeg de put Thesinge niet de aandacht die het verdiende.
Want later bleek, dat wanneer er toch dieper was geboord naar 3000 m, toen waarschijnlijk het gasveld Groningen al was ontdekt.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
De succesvolle prik in de Groninger klei. 1959 in Kolham, toenmalig gemeente Slochteren:
In het vroege voorjaar van 1959 wordt bij Kolham, nabij Hoogezand een verkenning boorlocatie opgeleverd.
Hier wordt op het land van boer Boon, een boortoren opgebouwd van de Nederlandse Aardolie Maatschappij ( NAM ). 29 mei 1959 start 's morgens om 5.45 uur de boring Slochteren 1 onder leiding van boormeester Jaap Boering.
De 1 e honderden meters zijn snel geboord en verder zal de gehele boring de komende weken zonder problemen verlopen. Op 21 juli wordt een formatietesten in de put neergelaten. Er wordt deze dag geen gastoevoer gemeten. Weer een dag later op 22 juli wordt op een diepte tussen 2600 en 2660 m diepte weer een formatietest uitgevoerd. Tijdens deze test, wordt in de vroege ochtend aardgas aangetoond.
Op 14 augustus 1959 wordt de put overgedragen aan de productiedienst van de NAM. Deze voeren langdurige testen uit, gepaard gaande met metershoge, bulderende gasfakkels. Deze zijn in het donker tot in de stad Groningen te zien. De wijde omgeving is 's avonds fel oranjegeel verlicht.
Van heinde en verre komen mensen op de grote gasfakkels af. Wat in het donker bijzonder spectaculair was.
Hoeveel gas er toen was aangeboord was nog niet bekend. Maar wel was zeker dat tijdens het testen van de put de druk constant bleef. Dit gaf aan dat er iets moois was aangeboord.
Daarna werd het rustig op Slochteren 1. De boorploegen gingen verder de provincie in en troffen telkens weer de zelfde gesteentelaag aan, met aardgas wat ook daar onder zeer hoge druk ca. 350 bar stond.
De ontdekking van het Gasveld Groningen op het land van boer Boon in 1959. Slochteren 1 wordt geboord.
Spectaculaire gebeurtenis. Voor het eerst brand er in de provincie Groningen een grote gasfakkel. Augustus 1959
De oude locatie van de ontdekkingsput Slochteren 1, wordt in latere jaren verwijderd dit i.v.m. de aanleg van de autoweg A7 Groningen - Bad Nieuweschans.
Maak jouw eigen website met JouwWeb