Wat vooraf gaat aan het boren, is het seismisch bodemonderzoek.
Er zal niet zo maar ergens lukraak geboord gaan worden ! Hieraan voorafgaand is onderzoek van de aardlagen in de diepe ondergrond noodzakelijk.
Dit onderzoek noemt men seismisch-bodemonderzoek.
Tegenwoordig worden daarvoor verschillende technieken gebruik, zoals 3D-seismiek. Maar in de tijd van de ontdekking van het gasveld Groningen ging dat anders.
Seismisch-bodemonderzoek omvat 3 stappen: 1. Het verzamelen van de veldgegevens, 2. Het verwerken van de gegevens, 3. Het interpreteren van de gegevens.
Bij het seismisch bodemonderzoek zoals die in de jaren 60 / 70 werd toegepast, worden kleine ondiepe gaten in de grond geboord. Hierin komen kleine ladingen van speciale lichte springstoffen. Deze worden dan van afstand tot ontploffing gebracht.
En dichter bevolkte gebieden wordt gebruik gemaakt van auto's met speciale daarvoor ontwikkelde trilplaten.
De trillingen die hierdoor ontstaan gaan de diepte in en kaatsen op verschillende gesteente lagen. vervolgens worden ze teruggekaatst en worden ze opgevangen, met zeer gevoelige meetapparatuur. Op land worden hiervoor een soort microfoons stevig in de grond geplaatst om de terugkomen trillingen op te vangen.
De gegevens welke de microfoons doorgeven, worden in een meetwagen op tape opgeslagen, om later met computers te worden verwerkt.
Op die manier ontstaand een zgn. seismogram.
De vrijkomende informatie wordt door geologen vakkundig en uitgebreid bestudeerd. Zij krijgen hierdoor een beeld van de diepteligging, de dikte en de vorm van de verschillende gesteentelagen.
Hoe meer lijnen zich op de seismogram laten zien, des te duidelijker zal het beeld van de onderliggende lagen zijn.
De uitkomsten van het seismisch onderzoek zijn geen directe aanwijzingen voor het voorkomen van olie of gas in de gesteenten.
Wanneer er een dikke zoutlaag op de zandsteenlagen ligt, is de kans op de aanwezigheid wel groter. Echter alleen het verrichten van een proefboring zal uitkomst bieden. Vroeger was 1 op de 5 proefboringen raak. Tegenwoordig is dat 1 op 2, door de verbeterde tecchnieken.
Uitvoering van het veldwerk t.b.v. het seismisch bodemonderzoek.
Onderzoek en berekening van de verzamelde gegevens tijden het seismisch bodemonderzoek.
Schematische situatieweergave van hoe seismisch onderzoek wordt uitgevoerd.
Van bovenaf gemaakte trillingen door de trilplaten gaan de diepe ondergrond in. Ze worden door gesteentelagen teruggekaatst en opgevangen in de in de grond geplaatste microfoons van de meetwagen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb