Bijkomende gevolgen door gaswinning:

 

Van 1963 tot 1986, verliep de aardgaswinning in Groningen vrijwel zonder problemen.

Nadien dienden zich langzaam steeds meer zorgwekkende toestanden aan. Door de gaswinning ontstonden er steeds vaker aardbevingen in het gebied, welke werden veroorzaakt door de gaswinning.

 

Dat deze aardbevingen naar mate de druk in de gesteentelaag steeds verder daalt ook vaker en soms zwaarder voorkomen is een gevolg van de zgn. compactie.

Stel je voor, toen er werd begonnen met de winning van het gas uit het Groningerveld was de deuk in het gesteente ca. 340 bar, na meer dan 60 jaar  gaswinning is de druk in het reservoir gedaald tot ca. 70 bar.

Door de daling van de druk in het reservoir, neemt de druk van het enorme pakket aardlagen van bovenaf steeds verder en verder toe. Dit noemt men in vaktermen de compactie. 

Aardbevingen treden op, omdat de zandsteenlaag geen mooi vlakliggend geheel is, maar in laagdikte sterk varieert tussen ca. 80 en 350 m en ook nog eens verticale breuklijnen bevat. Hierdoor komt het voor dat langs of in de nabijheid van deze breuklijnen t.g.v. de steeds verder toenemende druk van boven af er verschuivingen plaatsvinden, welke gepaard gaan met hevige schokgolven die de bevingen veroorzaken.

 

Ten gevolge van de steeds verder toenemende schade aan huizen en gebouwen in het gebied, is besloten de winning van aardgas in het Groningen veld in het jaar 2022 te beëindigen

Er zal dan nog een groot deel van het gas in het veld achterblijven. Ook is de verwachting dat de bevingen nog wel een tijdlang zullen aanhouden.

 

Ten gevolge van deze ontwikkeling, zijn in de negentiger jaren reeds 4 productielocaties stil gelegd.   De afgelopen 4 jaar 8 kwamen daar nog eens 8 stuks bij. 

Situatietekening:   Aardbeving Gasveld Groningen

 

Door jarenlange gaswinning, daalt de druk in het reservoir enorm.

Hierdoor neemt de druk van bovenaf enorm toe (Compactie).

Ook treed er bodemdaling op zie 5

In de zandsteenformatie zitten scheuren, zgn. breuklijnen. Door de toenemende druk op de platen tussen deze breuken, gaan deze schuiven en zakken naar beneden.

Door de klap, treden schokgoven op (in rood aangegeven) dit wordt aan de oppervlakte gevoeld als schok. (aardbeving)